Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Sanitair » Hoe kan ik mijn wasmachine aansluiten
4

Hoe kan ik mijn wasmachine aansluiten

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kan ik mijn wasmachine aansluiten
Als je zelf je wasmachine kunt aansluiten, dan kun je een leuk bedrag aan installatiekosten besparen. Bovendien komt deze vaardigheid niet alleen van pas bij de aanschaf van een nieuw exemplaar, maar ook bijvoorbeeld bij een verhuizing. Een wasmachine aansluiten is niet zo moeilijk. Het is vooral een kwestie van goed opletten.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Waterpas
 • Lekbak
 • Teflontape
 • Mesje
 • Boormachine
 • Aanvoerslang
 • Afvoerslang
 • Steunbeugel
 • Afvoerdop
 • Steekkarretje/extra hulp bij het tillen

Stappen

 1. Plaats een lekbak

  Zet een lekbak neer op de plek waar je je wasmachine neer wilt zetten. Als er onverhoopt toch water uit je machine komt of deze niet goed aangesloten is, dan wordt dat opgevangen in de lekbak. De meeste DHZ-zaken verkopen universele lekbakken die onder praktisch elke wasmachine passen.

 2. Zet de wasmachine klaar

  Zet de wasmachine zo dicht mogelijk bij de plek waar hij uiteindelijk komt te staan. Zorg ervoor dat je genoeg werkruimte hebt en controleer altijd even of je goed bij de kraan, afvoer en het stopcontact kunt. Vervang je je oude wasmachine door een nieuwe? Dan kun je ook direct van de gelegenheid gebruik maken om de ruimte schoon te maken. Als de wasmachine eenmaal weer staat, zal dit niet zo snel meer gebeuren.

 3. Sluit de aanvoerleiding aan

  Sluit eerst de aanvoerleiding aan. Draai deze aan de achterkant op de wasmachine. De aansluiting op de wasmachine zit meestal in de rechterbovenhoek. Zet het andere uiteinde van de leiding vervolgens op de kraan. Gebruik hiervoor eventueel een beetje teflontape dat je eerst om het schroefdraad van de kraan wikkelt.

 4. Test de leiding

  Als de aanvoerleiding goed vast zit op de wasmachine en op de machine, draai je de kraan open. Controleer of er geen water lekt. Als je wel last hebt van lekkage moet je de slang opnieuw aansluiten.

 5. Sluit de afvoerleiding aan

  Zet de wasmachine nu zo goed mogelijk op de uiteindelijke plek. Draai de afvoerleiding op de wasmachine. Op nieuwe wasmachines is de afvoerleiding vaak al voorgemonteerd. Als je nog geen steunbeugel hebt, dan monteer je deze op de muur. Zorg ervoor dat de steunbeugel wat boven de afvoer uitkomt, zodat je de afvoerleiding straks via de beugel in de afvoer kunt leiden. Je hoeft dan niet bang te zijn voor wateroverlast.

  Klik de afvoerleiding om de steunbeugel en draai er vervolgens een afvoerdop op. Zet de afvoerleiding met afvoerdop vervolgens in de afvoerbuis.

 6. Zet de machine waterpas

  Doe nu de stekker van de wasmachine in het stopcontact en schuif de machine precies op de plek waar je deze wilt hebben. Leg nu een waterpas op de bovenkant van het apparaat om te bekijken of de wasmachine helemaal waterpas staat. Dit is het geval als het luchtbelletje precies in het midden van de waterpas staat. Staat de machine niet waterpas, dan kun je de voetjes van de machine wat verstellen. Doe dit net zo lang tot de machine wel waterpas staat, om lekkage te voorkomen.

Do's

 • Controleer altijd even of er de passende aanvoer- en afvoerslangen bij de wasmachine geleverd worden of dat je de slangen van je oude wasmachine kunt gebruiken

Don'ts

 • Plaats de wasmachine niet zonder steunbeugel, de kans op wateroverlast is dan erg groot

Bron