|
-
Of je nu veel of weinig kookt, uitgebreid of eenvoudig: iedere kok moet de basistechnieken en principes van het koken kennen. Zelfs gerenommeerde chef-koks als Jonnie Boer, Cees Helder en Cas Spijkers zijn ooit begonnen met simpele gerechten als aardappelpuree en snijbonen.
-
Door: Janine Bruinooge
Het is maar goed dat uien het hele jaar door verkrijgbaar zijn, want anders zouden we een stuk minder gevarieerd eten. Uien spelen namelijk in tig gerechten een (hoofd)rol. Het sterk ruikende bolgewas is niet alleen een smaakmaker in salades, sauzen en tartaar, maar menig bouillon wint ook aan smaak wanneer je een ui laat mee trekken. En dan hebben we het nog niet eens over al die (borrel)hapjes waarin de ui, al dan niet rauw of gefrituurd, siert. Kortom: als je kookt, moet je weten hoe je een ui snippert (fijnsnijdt). Als je de onderstaande stappen volgt, heb je het zo onder de knie.
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
-
Door: Janine Bruinooge
Kropsla, eikenbladsla, ijsbergsla, maar ook bindsla, Romaanse sla en de Italiaanse radicchio met zijn donkerrode kleur: in iedere supermarkt tref je op zijn minst een paar verschillende slasoorten in het koelvak aan. De salade heeft inmiddels een serieuze plek ingenomen in onze eetcultuur. We eten het groenvoer tegenwoordig niet alleen als bijgerecht, maar ook als eerste gang of als hoofdmaaltijd. Wat voor een soort salade je ook maakt, je moet altijd beginnen met het wassen van de bladeren.
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
-
Door: Adine Faber-Versluis
Gezond eten is hartstikke goed voor je: als je gezond eet zit je beter in je vel, zie je er mooier uit en heb je veel meer energie. Waarom gaan we dan toch steeds voor een snelle, ongezonde hap? Omdat de gezonde alternatieven lang niet zo bekend zijn. Gelukkig kun je gezond (en snel!) eten ook leren. Deze hoedoe vertelt je hoe!
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
-
Door: Francijn Brouwer
Een zelfgemaakte, smakelijke, stevige kaassaus, voor over je bloemkool bij voorbeeld. Oneindig veel lekkerder dan een pakje poeder, en heel makkelijk te maken.
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
-
Door: Irene de Vette
Hoe krijgen ze het in Oosterse restaurants toch altijd voor elkaar? Een perfect gestoomde korrel, niet té vochtig, wel nog een beetje plakkerig. Bij jou wordt het altijd een natte derrie, blijven de korrels hard of vallen ze juist uit elkaar. Waarschijnlijk gebruiken ze in jouw favoriete restaurant een rijstkoker, maar zelfs gewoon in een pannetje is het helemaal niet moeilijk om de perfecte witte rijst te maken. Er is eigenlijk maar één simpele basisregel: rijst moet nooit in meer water koken dan het kan absorberen. We hebben het dan niet over snelkookrijst, maar over langkorrelige aromatische rijst als basmati of pandan.
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
-
Door: Irene de Vette
Zodra het kwik flink stijgt, is zweten boven de pannen het laatste waar je aan wilt denken. Maak een goedgevulde maaltijdsalade: zo klaar! Je hebt eindeloos veel mogelijkheden; een maaltijdsalade kán eigenlijk nooit gaan vervelen.
Een salade lijkt op het eerste gezicht dé voorbeeldige gezonde maaltijd. Maar ben je te kwistig met dressings of grote blokken kaas dan kan-ie al snel meer calorieën bevatten dan een bord pasta of roerbakschotel. En wil je de salade als hoofdmaaltijd serveren, dan moet je er ook voor zorgen dat hij aan ‘De Schijf van Vijf’ voldoet. Volg deze tips en trucs en maak snel en slim gezonde maaltijdsalades.
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
-
Door: Irene de Vette
De huzarensalade heeft een slechte reputatie. Dat komt doordat je ‘m waarschijnlijk vooral kent in de vorm van hoog opgetaste hopen vettige derrie op Hollandse buffetten. Die komt dan meestal uit een zielige plastic emmer. Zelfgemaakte huzarensalade lijkt daar in de verste verte niet op, is snel te maken en lekker fris. Lekker bij een stukje vlees van de barbecue. En nee, er zitten geen huzaren in!
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
-
Door: Adine Faber-Versluis
Witlof staat niet bij iedereen hoog op het verlanglijstje. Net als voor veel andere groenten geldt echter: op de juiste manier klaargemaakt, zijn ze prima te eten. Bijvoorbeeld in de vorm van witlofsalade: lekker knapperig, gezond en voedzaam!
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
-
Door: Adine Faber-Versluis
Deze Franse salade is bekend én geroemd over de hele wereld. Er bestaan verschillende varianten van, maar dat maakt niet uit, zolang de salade maar tenminste de basisingrediënten van de niçoise bevat. Zo maak je de perfecte salade niçoise, gewoon in je eigen Hollandse keuken.
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
-
Door: Adine Faber-Versluis
Hachee is een klassiek Hollands wintergerecht. Hoewel het typisch Brabants zou zijn, wordt het door het hele land gegeten. Hoewel het bereiden wat tijd kost, is het op zich heel makkelijk om te maken en zeker de moeite waard.
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
-
Door: Adine Faber-Versluis
Stamppot met andijvie is een oerhollandse klassieker: het is goedkoop, voedzaam, lekker en ook nog eens vrij makkelijk klaar te maken. Mits je het recept kent. Daarom lees je hier hoe je zo'n heerlijke, ouderwetse andijviestamppot klaarmaakt.
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
-
Door: Adine Faber-Versluis
Zelf tonijnsalade maken is helemaal niet moeilijk. Met smakelijke tonijn en een aantal basisingrediënten uit de voorraad maak je in een handomdraai een lekkere salade voor op brood, op een toastje of om gewoon te eten.
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
-
Door: Adine Faber-Versluis
Wie aan stamppot denkt, komt vaak niet veel verder dan boerenkoolstamppot, andijviestamppot en hutspot. Toch zijn er veel meer smakelijke soorten stamppot. Wat dacht je bijvoorbeeld van stamppot met prei? Heel erg lekker én voordelig. Zeker in het voor- en naseizoen.
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
-
Door: Adine Faber-Versluis
Wil je een lekker fris sausje maken voor bij je sla, shoarma of groenten? Kies dan eens voor tzatziki! Tzatziki is een Griekse saus die slanker is dan mayonaise en veel smaakvoller dan de gemiddelde dressing. Tzatziki maken is heel eenvoudig en zo gedaan.
Home
»
Eten & drinken
»
Basiskeuken
|
|