Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Erfenis » Hoe regel ik mijn erfenis

Hoe regel ik mijn erfenis

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Eigenlijk wil je er liever niet aan denken. Maar uiteindelijk sterven we allemaal. En wat gebeurt er dan met je bezittingen? Als er niets geregeld is, wordt de erfenis verdeeld volgens de regels van het erfrecht. Maar dat hoeft niet, je kunt namelijk ook zelf bepalen aan wie van je nabestaanden je je spullen, geld en schulden (want die horen er ook bij) wilt nalaten. Hoedoe vertelt je hoe je zelf je erfenis regelt.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • Notaris (voor het opstellen van een testament)
  • Pen en papier (voor het opstellen van een codicil)
  • Erfgenamen
  • Bezittingen om te verdelen

Stappen

  1. Laat een testament maken

    In een testament kun je afwijken van de wettelijke regels. Je kunt iedereen die jij wilt als erfgenaam aanwijzen. Je hoeft dus niet per se een van de vier groepen erfgenamen volgens het erfrecht je bezit na te laten.

    Stel dat je samenwoont met je partner in een koophuis. Jullie hebben geen samenlevingscontract. Dan is het handig om een testament te laten opstellen waarin je jouw helft van het huis en de gezamenlijke spaarrekening aan je partner nalaat. Je partner erft namelijk na jouw overlijden niet automatisch en dat kan vervelende situaties opleveren waarin bijvoorbeeld jouw ouders eigenaar worden van de helft van het huis en het spaargeld.

    Een testament kun je niet zelf opstellen, daarvoor moet je naar de notaris.

  2. Maak een codicil

    Een codicil is een handgeschreven brief waarin je kleinere zaken rond je erfenis regelt. Je kunt in een codicil bijvoorbeeld je wensen rondom begrafenis of crematie vastleggen. Maar je kunt het ook gebruiken om bepaalde inboedelgoederen aan specifieke personen na te laten. Het gaat dan bijvoorbeeld om kleding, meubels of sieraden. De nalating van onroerend goed, geld, schilderijen en andere kunstvoorwerpen kun je niet in een codicil vastleggen.

    Het voordeel van een codicil is dat je er niet voor naar de notaris hoeft. Je kunt gewoon zelf een verklaring schrijven. Het is dus ook gemakkelijker te wijzigen als er iets verandert in je wensen: je gooit dan het oude codicil weg en schrijft een nieuw. Zorg wel dat je het document dateert en dat je handtekening er duidelijk op staat.

    Een nadeel is dus dat je met een codicil maar in beperkte mate zelf kunt bepalen wat er gebeurt met je nalatenschap. Bovendien kan het gemakkelijk zoekraken, of zelfs vernietigd worden door een kwaadwillend persoon. 

  3. Verklein je erfenis door schenkingen

    Mensen die een erfenis ontvangen, moeten daarover erfbelasting betalen. En natuurlijk geldt daarbij: hoe hoger de erfenis, hoe meer belasting ze betalen. Heb je dus veel geld en materiële zaken te verdelen, dan is het een idee om al tijdens je leven delen daarvan weg te geven. Je kunt bedragen tot € 2.000 schenken zonder dat de ontvanger daarover schenkbelasting hoeft te betalen. Wil je geld aan je kinderen schenken, dan is het maximum nog hoger: € 5.000.

    Op deze manier verminder je alvast de waarde van je erfenis, zodat je erfgenamen straks minder belasting hoeven te betalen over hun deel ervan. Let wel op, want als je binnen 180 dagen na de schenkingen overlijdt, beschouwt de fiscus die schenkingen toch als erfenis. Dan moeten de ontvangers dus alsnog erfbelasting betalen.

    Nog een voordeel van schenkingen doen tijdens je leven is dat je op die manier helemaal zelf in de hand hebt wie je geld krijgt.

  4. Wees duidelijk

    Welke manier je ook kiest om je erfenis te regelen, zorg ervoor dat je duidelijk aangeeft dat dit is wat jij wilt. Op die manier kun je je nabestaanden een hoop ellende in de vorm van onderlinge jaloezie en ruzie besparen. Je kunt zelfs met je erfgenamen praten om ze te vertellen hoe je je nalatenschap verdeeld hebt en waarom je voor deze verdeling hebt gekozen. Zo komen ze na jouw overlijden niet voor onaangename verrassingen te staan.

Do's

  • De regels over schenk- en erfrecht op de website van de belastingdienst doorlezen.
  • Met een deskundige (notaris, financieel adviseur) overleggen over jouw specifieke situatie.
  • Je partner vragen om ook zijn erfenis te regelen, zeker als je niet getrouwd bent.
  • Al je bezittingen duidelijk omschrijven zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan tussen je nabestaanden.

Don'ts

  • Je niet op de hoogte stellen van de mogelijkheden en er maar gewoon op vertrouwen dat alles vanzelf wel goed zal komen.

Bron

Nibud

Meer uitleg