Hoe maak ik preisoep
Document acties
- Tijdshoeveelheid 30 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- 500 gram prei
- 1 liter kippenbouillon
- 1 ui
- 1 deciliter room
- 1 eetlepel boter
- 1 theelepel kerriepoeder
- Peper en zout
- Pan
- Mes
- Garde
- Staafmixer
Stappen
-
Was en snijd de prei
Was de prei zorgvuldig. Let er goed op dat er geen zand of grond meer tussen zit. Dit geldt ook voor gekochte prei; er blijft praktisch altijd wel een beetje achter. Snipper ook direct de ui.
-
Fruit de ui
Verhit de boter in de pan en voeg vervolgens de versnipperde ui en het kerriepoeder toe. Fruit de ui voorzichtig. Zorg ervoor dat deze niet aanbrandt.
-
Maak de soep
Als de ui gefruit is, dan kun je de bouillon toevoegen. Doe dit in porties, het temperatuurverschil kan ervoor zorgen dat de bouillon opspettert. Voeg vervolgens ook de ringen prei toe. Doe het deksel op de pan en laat alles ongeveer 10 minuten op een matig vuur koken.
Tip: Houd een beetje prei achter, zodat je dat straks als garnering kunt gebruiken. -
Mix de soep
Na tien minuten is de soep goed doorgekookt en is de prei zacht geworden. Gebruik nu de staafmixer om alles goed fijn te maken. Proef de soep en breng deze eventueel nog wat op smaak met wat peper en zout.
-
Voeg de room toe
Haal de soep even van het vuur, voeg de room toe en breng de soep vervolgens opnieuw op temperatuur. Serveer de soep in mooie kommen met een paar preiringetjes erop.
Do's
- Maak de prei goed schoon, soms kunnen er nog restjes zand in zitten
- Heb je te veel soep gemaakt? Vries het dan in porties in voor een andere keer
- Varieer eens met extra ingrediënten, zoals paprika en ham of spek
Don'ts
- Gebruik geen oude prei voor deze soep, dat gaat ten koste van de smaak