Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Besparen » Hoe bespaar ik op cadeautjes

Hoe bespaar ik op cadeautjes

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 365 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bespaar ik op cadeautjes
Bijna iedereen geeft wel eens cadeautjes. Gewoon, voor een verjaardag of voor een speciale gelegenheid. De kosten van die cadeautjes kunnen flink oplopen, zeker als je een grote sociale kring om je heen hebt. Er zijn echter ook manieren om op cadeautjes te besparen, zonder dat de ontvanger hier iets van merkt!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Creativiteit
 • Computer met internet
 • Wat extra tijd

Stappen

 1. Maak een cadeaulijst

  Maak een lijst met daarop bedragen die jij aan cadeautjes uit wilt geven. Voor de verjaardag van je moeder geef je waarschijnlijk wat meer uit dan voor de verjaardag van een nichtje en als je broertje voor zijn examen slaagt, krijgt hij waarschijnlijk meer dan wanneer je een aardigheidje mee neemt omdat je ergens gaat eten. Door te werken met vaste bedragen kom je niet in de verleiding om grotere cadeaus te geven. Bovendien helpt het met budgetteren. Voorbeelden van bedragen:

  • Verjaardag ouders, broers en zussen: €25,00
  • Verjaardag ooms en tantes: €17,50
  • Verjaardag neefjes en nichtjes: €12,50
  • Aardigheidje: €7,50

  Natuurlijk is dit lijstje helemaal naar eigen wens in te vullen.

 2. Ga uit van waarde in plaats van kosten

  Als je een lijst met budgetten hebt gemaakt, dan weet je wat je per persoon uit wilt geven aan een cadeautje. Nu is het de kunst om je budget zo ver mogelijk te strekken. Dat doe je door uit te gaan van waarde en niet van kosten.

  Een voorbeeld: je wilt voor je moeder een geurtje kopen. Normaal gesproken kost dat €25, precies je budget. Nu zie je het echter in de aanbieding voor €15. Als je slim bent, koop je het geurtje en houd je €10 in je zak. De waarde van het cadeautje is immers €25.

 3. Denk vooruit

  Je zult net zien: op het moment dat jij een cadeautje nodig hebt, is het nergens in de aanbieding of helemaal niet te vinden. Denk daarom vooruit. Houd een lijst met verjaardagen en gelegenheden in je portemonnee. Zie je een aantrekkelijke aanbieding die op een later moment van pas kan komen als cadeau? Koop het dan. Je hebt je voordeel dan vast binnen en hoeft niet op het laatste moment op zoek naar een cadeau. Vooral na de (cadeautjes)feestdagen zijn veel leuke dingen met veel korting te krijgen.

  Koop niet té ver vooruit, zeker niet voor kinderen. Je wilt natuurlijk niet dat de belangstelling voor het cadeautje inmiddels alweer vervlogen is.

 4. Maak zelf cadeautjes

  Een leuke manier om geld te besparen en toch iets origineels te geven, is door zelf cadeautjes te maken. Dit kan heel eenvoudig, bijvoorbeeld door wat boodschappen in een mooie ingepakte mand te doen. Je kunt het voor jezelf ook iets uitdagender maken en een potje jam maken, een heerlijke (verse) notenmelange samenstellen, kaarsen maken of misschien wel een tafeltje of een kastje maken.

 5. Geef tegoedbonnen

  Wat geef je mensen die eigenlijk alles al hebben? Tegoedbonnen! Niet voor een bepaalde winkel, maar voor jouw tijd. Denk aan een tegoedbon voor een keer auto wassen, oppassen, winkelen, uit eten gaan, picknicken, een middag klussen, de schuur opruimen - de mogelijkheden zijn onbeperkt. En je kunt zelf bepalen of de bonnen je bij inwisseling ook geld gaan kosten of niet.

 6. Geef een cadeau door

  Een cadeau hoeft niet altijd zelf gekocht te zijn. Je kunt ook iets van jezelf doorgeven. Die fles wijn die je toch niet drinkt, of dat schaaltje dat eigenlijk helemaal niet in je interieur past. Als je dit soort dingen krijgt, zet ze dan apart. Heb je een verjaardag, dan kun je kijken of je toevallig iets uit eigen voorraad kunt halen. Aan de ene kant voelt dit misschien een beetje vreemd, maar aan de andere kant: als je er zelf niets mee hebt en je kunt een ander er een plezier mee doen, is het dan geen win-win situatie?

  Let wel goed op dat je geen cadeautjes teruggeeft aan de oorspronkelijke gever (of naasten van die gever). Plak bijvoorbeeld even een briefje op het cadeau met daarop wanneer en van wie je het gehad hebt. Dat bespaart je beschamende vergissingen.

Do's

 • Plan vooruit, dan hoef je niet op het laatste moment iets duurs te kopen
 • Verander je mindset. Een cadeautje hoeft niet per se nieuw, uit de winkel afkomstig en zelf gekocht te zijn

Don'ts

 • Geef geen geld, dan heb je helemaal geen speelruimte
 • Laat je niet dwingen tot het geven van (voor jou te) dure cadeautjes, maar trek je eigen plan en houd je daaraan

Bron

Nibud

zelf kadootjes maken

door margriet koers op 09-09-2013 13:47
kijk in de kringloopwinkels naar mooie schaaltjes van glas of porselein. Vul het met lekker chocola en pak het mooi in transparant papier. Versier een kaars , beplak een lucifersdoos met mooi papier en pak het als een mooi kadootje in. ik naai, plak en haak al jaren de kadootjes en ze worden erg gewaardeerd