Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Gezonde geest » Hoe kom ik uit mijn depressie

Hoe kom ik uit mijn depressie

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 365 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van een depressie. Bij de één komt het door een gebrek aan zonlicht, terwijl er bij de ander veel diepere oorzaken aan ten grondslag liggen. Hoe het ook komt, een depressie kan een behoorlijk negatieve invloed op je leven hebben en professionele hulp is zeker aan te raden. Wil je echter zelf proberen om grip op je dip te krijgen, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Wilskracht
 • Steun van je omgeving

Stappen

 1. Kom in actie

  Als je je depressief voelt, heb je meestal geen zin om iets te doen. Hierdoor gebeurt er niets leuks, zijn er geen opwekkende stofjes die je vrolijker maken en zak je steeds verder weg. De eerste stap naar meer grip op je leven is in actie komen. Ga eens wandelen, spreek af met een vriendin, bezoek de bibliotheek, ga naar de winkel: het maakt niet uit wat je doet, zolang je maar in actie komt.

 2. Word je (weer) bewust van dingen

  Voor wie in een dip zit, is het heel herkenbaar: de negatieve gedachten hebben de overhand en dingen die je vroeger blij maakten, lijken hun glans te zijn verloren. Dit is tijdelijk en te verhelpen. Je moet je weer bewust worden van dingen. Loop eens naar buiten en luister niet naar de voorbijrazende auto's of jengelende kinderen, maar kijk naar de natuur: mieren, lieveheersbeestjes, bloemetjes, vlinders, roestbruine bladeren die als vanzelf van de bomen vallen, prachtige sneeuwsterren. Elk seizoen heeft wel iets te bieden waar je van kunt genieten. Probeer je hoofd leeg te maken en alleen te genieten van wat je ziet. Of tenminste je alleen te concentreren op wat je ziet, en verder helemaal niets.

 3. Doe creatieve dingen

  Een creatieve bezigheid is de beste afleiding die je kunt bedenken. Heb je, of had je, een creatieve hobby waar je je helemaal in kon verliezen? Pak die weer op. Heb je niets? Ga dan gewoon iets doen. Volg een cursus beeldhouwen, ga lekker kleien, bedenk een nieuw interieur voor je woonkamer, ga schilderen: laat je creativiteit de vrije loop. Wees niet bang een aantal dingen uit te proberen; je merkt vanzelf waar je happy van wordt!

 4. Beweeg!

  Je fysieke conditie heeft veel invloed op je geestelijke conditie. Veel mensen die depressief zijn, komen de deur niet meer uit. Laat staan dat ze lekker naar de sportschool gaan. Beweging is goed voor je en hoewel je jezelf de eerste paar keer waarschijnlijk moet dwingen om iets te doen, zul je al snel merken dat het loont. Begin met wat makkelijks, een wandeling of een fietstocht. Je kunt later echt eens een sportschool bezoeken of bijvoorbeeld hardlopen. Probeer minimaal een half uur per dag intensief te bewegen, desnoods door de trappen op en af te lopen en flink je huis te schrobben!

 5. Ontspan!

  Een van de redenen dat je in je dip zit, is dat je niets meer doet. Gelukkig is niets doen niet hetzelfde als ontspanning. Wees je hier van bewust en zoek iets ter ontspanning. Denk aan een boek lezen, genieten van de zon, voor dieren zorgen of kijken naar je favoriete serie. Probeer wel eerst alle alternatieven uit, voor je voor de tv gaat zitten, want uit onderzoek blijkt dat je hersenen letterlijk inkakken als je tv kijkt!

 6. Zorg voor jezelf

  Hoe lang is het geleden dat je eens de tijd voor jezelf hebt genomen? Vanaf nu is een goede zorg voor je zelf dagelijks onderdeel van je programma. Kies je kleding met zorg uit, breng make-up aan als je dat prettig vindt en zorg ervoor dat je haar mooi in model zit. Verwen jezelf regelmatig met een maskertje of stoombad, bezoek de manicure/pedicure/schoonheidsspecialiste of organiseer wekelijkse of maandelijkse beautyavondjes met vriendinnen. Als je er goed uit ziet, voel je je beter. Kleine verwennerijtjes als je insmeren met lekker geurende bodylotion na het douchen kunnen al een wereld van verschil maken!

 7. Denk aan een ander

  Om uit je depressie te komen, zul je een beetje egoïstisch moeten zijn: je moet goed kijken wat goed voor jou is en je zult - voor je idee tenminste - veel meer tijd opeisen voor dingen voor jezelf, dan je gewend bent. Toch wil dat niet zeggen dat je de wereld om je heen maar moet negeren. Aandacht aan anderen schenken kan ook heel goed voor jou zijn.

  Geniet van het blije gezicht van je moeder als je haar onverwachts met een bezoekje en bloemetje vereert en ga mee met die trotse vriendin wiens zoontje voor het eerst mee mag doen in een voetbalwedstrijd. Ook een goede: ga vrijwilligerswerk doen! Je zult merken dat je opknapt van het gevoel dat je iets voor iemand anders kunt betekenen!

 8. Verzorg je omgeving

  Als je met je mooie kapsel en kleding in een smerige, bedompte ruimte zit, zul je merken dat je omgeving ook een enorme invloed op je heeft. Verzorg die even goed als je jezelf verzorgt. Los kleine ergernissen - zoals een klemmende deur - op, ruim spullen achter je op en maak regelmatig schoon met een lekkere allesreiniger. Ook als schoonmaken niet je hobby is, zul je merken dat het toch veel prettiger leeft in een schoon huis. Zorg daarnaast ook goed voor je planten en eventuele huisdieren!

  Ook een goede: ga lekker klussen! Begin wel klein, bijvoorbeeld met alleen een likje verf. Je zult merken dat je steeds verder gaat én straks nog lang blij bent met het eindresultaat!

 9. Blijf luisteren naar jezelf

  Een nare scheiding, een rotjeugd, een traumatische gebeurtenis: er zijn talloze redenen die ervoor kunnen zorgen dat je in een dip terecht komt. In de meeste gevallen is de kern echter hetzelfde: je bent jezelf onderweg kwijtgeraakt, omdat je jezelf minder belangrijk vond dan je vrienden, familie, partner, werk of wat dan ook.

  Nu je met bovenstaande stappen weer wat opkrabbelt, is het belangrijk om naar jezelf te blijven luisteren. Verval niet in oude patronen, maar probeer ze te herkennen en op de rem te trappen als het lijkt dat je er weer in meegezogen wordt. Luister naar je gevoel en je zult merken dat dat - én jouw juiste richting - steeds duidelijker wordt!

Do's

 • Schakel altijd professionele hulp in, een depressie kan steeds erger worden en maar weinig mensen komen er zelf uit
 • Wees mild voor jezelf; Rome is niet in één dag gebouwd en jij bent ook niet binnen een weekje van je depressie af

Don'ts

 • Onderschat de gevolgen van een depressie niet
 • Denk niet dat je het allemaal alleen kunt. Zelfs als je geen professionele hulp in wilt schakelen, is hulp van je omgeving onontbeerlijk

Bron

Grip op je leven door Carine Noël, Forte Uitgevers, 2010

Meer uitleg

Depressie

door Liever Annoniem op 24-09-2013 13:47
Bedankt voor dit goede artikel, om mezelf te helpen moet ik altijd veel forums afstruinen voor enkele tips.

Hier staan alle tips op een rijtje wat het een stuk makkelijker maakt.