Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Stress » Hoe ga ik om met stress op het werk
5

Hoe ga ik om met stress op het werk

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe ga ik om met stress op het werk
Thuis omgaan met stress is al moeilijk genoeg. Dan heb je echter wel de mogelijkheid om te doen en laten wat je wilt. Op het werk is het anders; daar word je regelmatig in bepaalde posities gemanoeuvreerd. Toch is het ook mogelijk om op een gezonde manier om te gaan met stress op je werk. Hier lees je hoe!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Stappen

  1. Zorg goed voor jezelf

    Je kunt veel beter omgaan met stress en stressvolle situaties, als je zelf stevig in je schoenen staat. De eerste stap is dan ook direct de belangrijkste: zorg goed voor jezelf. Neem je rust, slaap voldoende, beweeg regelmatig en neem de tijd om dingen voor jezelf op een rijtje te zetten. Doe dit zowel thuis als op het werk; je zult hier op beide plekken de vruchten van plukken!

  2. Creëer structuur

    Stress ontstaat vaak op het moment dat je het gevoel hebt meer te moeten doen dan je aankunt. Je kunt dit voor jezelf voorkomen, door structuur te creëren. Maak een dagindeling, neem hier voldoende ruimte voor onverwachte dingen in op, en houd je aan deze dagindeling. Noteer niet alleen wat je moet doen, maar ook wanneer je het doet. Vul niet alleen je werk in, maar ook bijvoorbeeld je koffie- en lunchpauze.

    Werk je met meerdere collega's die je regelmatig iets vragen? Geef dan - door je deur dicht te doen of door heb op de hoogte te stellen - aan dat je tussen bepaalde tijden uitsluitend voor noodgevallen bereikbaar bent. Stel zelf je grenzen, anders houdt je structuur geen stand.

  3. Stel doelen

    Stress kan ook ontstaan op het moment dat je deadlines dichterbij komen en je werk nog niet echt opgeschoten is. Op zo'n moment is er bijna niets anders meer aan te doen dan de stress over je heen te laten komen en als een razende aan het werk gaan.

    Voorkom dit door elke dag minimaal drie (realistische!) doelen te stellen en daar 's morgens mee te beginnen. Zorg ervoor dat minstens één van die doelen te maken heeft met iets voor de langere termijn. Je verdeelt zo de werkdruk en vervangt de stress door een veel beter gevoel: het gevoel van alles onder controle hebben!

  4. Sta stil bij je resultaten

    Natuurlijk is het fijn als je collega's of baas vertellen dat je goed werk hebt geleverd. Maar het belangrijkste is dat jij weet dat je het goed hebt gedaan. Sta daarom echt stil bij je resultaten. Bij het moment dat je je drie (of meer) doelen behaald hebt, maar ook bij alle andere resultaten. Als je hier op een positieve manier over nadenkt, voel je je beter en ben je veel minder vatbaar voor stress. Ook kun je dan - als dat nodig is - veel beter weerwoord bieden op mensen die commentaar leveren op je werk!

  5. Leer ontspannen

    Tijdens een werkdag gebeuren nu eenmaal onverwachte dingen, die er alsnog voor kunnen zorgen dat je in de stress schiet. Laat deze stress dan niet je hele dag beheersen, maar doe wat ademhalingsoefeningen om jezelf weer volledig te kalmeren. Een goede manier om bijna direct weer ontspannen te raken, is je ogen te sluiten, rustig adem te halen en je op die ademhaling te concentreren. Probeer zowel je in- als uitademing vijf seconden te laten duren. Concentreer je vervolgens op fijne dingen. Je zult merken dat je je direct weer wat beter voelt.

  6. Ontspan tijdens het werk

    Plan elke dag een minuut of vijf of tien in om even helemaal te ontspannen. Zorg ervoor dat niemand je kan storen, adem rustig in en uit en schud al je spieren goed los. Kijk wat qua tijd voor jou het beste werkt en houd dat aan.

    Vind je het lastig om dit ergens te doen waar iedereen het kan zien? Ga dan gewoon even naar het toilet. Daar kijkt niemand vreemd van op.

  7. Praat met je collega's

    Als je niet alleen werkt, praat dan met je collega's. Niet alleen over het weer en die nieuwe klanten, maar ook als er problemen of kleine irritaties zijn. Dit soort dingen kunnen snel uitgroeien tot veel grotere problemen, en veel stress veroorzaken. Dat is het niet waard. Trek dus gewoon je mond open. Zolang je dit op een normale, niet-veroordelende manier doet, zijn de meeste mensen écht wel bereid om naar je te luisteren!

    Is alles altijd pais en vree? Ook is het advies om te praten met je collega's. Sociale interactie verlaagt je stressniveau!

  8. Focus op het positieve

    Tegenslagen komen elke dag wel langs. Door je daar op te richten, maak je ze groter dan ze zijn. Probeer daarom overal het positieve van in te zien, ook op het moment dat je hoofd daar helemaal niet naar staat. Je zult merken dat je steeds positiever gaat denken en dat je gedachten steeds minder stress veroorzaken.

    Heb je hier moeite mee? Dan kan het 'sereniteitsgebed' van Reinhold Niebuhr je misschien wel inspireren:

    Heer, geef me de kracht om te veranderen wat ik kan veranderen,
    De berusting om te accepteren wat ik niet kan veranderen,
    En de wijsheid om het verschil te zien.


    Dit stukje tekst helpt je om proactief en positief aan de slag te gaan. Het wordt niet voor niets onder meer gebruikt als onderdeel van het AA-programma. Ook motivational speakers citeren dit stukje tekst graag voor hun luisteraars!

Do's

  • Blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen je bedrijf en vakgebied. Dan heb je nooit het vervelende gevoel dat je achter de feiten aanloopt
  • Zeg eens wat vaker 'nee'. Je wordt er echt niet direct op afgerekend
  • Stel je grenzen, als jij het niet doet, doet niemand het

Don'ts

  • Laat je niet storen tijdens je 'werktijd'. Als je dat toestaat, wordt die tijd niet meer gerespecteerd en zul je zien dat je steeds vaker gestoord wordt

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!