Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Hoe bestrijd ik pigmentvlekken

Hoe bestrijd ik pigmentvlekken

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Naarmate je huid ouder wordt, neemt het herstellende vermogen dat hij van nature heeft af. Daardoor is hij minder goed opgewassen tegen allerlei schadelijke invloeden van buitenaf, zoals UV-straling. Het natuurlijke beschermingsmechanisme daartegen heet melanine en het is een stof die ervoor zorgt dat je huid pigment aanmaakt, waardoor je een mooi bruin kleurtje krijgt. Maar melanine is ook de stof die ervoor zorgt dat er pigmentvlekken op je huid ontstaan. Die vlekken worden ook wel ouderdomsvlekken of levervlekken genoemd en lijken een beetje op sproetjes of moedervlekken. Pigmentvlekken zijn niet gevaarlijk, maar veel mensen vinden ze niet mooi en willen er dus liever van af. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan…

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Stappen

 1. Blijf uit de zon

  Pigment wordt aangemaakt als je huid aan de zon wordt blootgesteld. Daarom zijn ze ook meestal te vinden op plaatsen als je gezicht, je handen of je nek. Als je pigmentvlekken dus echt wilt voorkomen, is het zaak om het zonlicht zoveel mogelijk te vermijden. Aangezien je natuurlijk niet de rest van je leven binnen wilt blijven zitten, is het dus zaak om je huid goed tegen de zon te beschermen als je naar buiten gaat. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je van tevoren in te smeren. De beschermingsfactor moet dan minstens 15 zijn, als je echt gaat zonnen kun je beter minimaal SPF 30 gebruiken. Draag ook altijd een hoed of pet, zodat je gezicht in de schaduw blijft.

 2. Maak pigmentvlekken lichter

  Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende crèmes voor de “verwijdering” van pigmentvlekken in de handel. We zullen je meteen even uit de droom helpen: met zo’n crème zullen je pigmentvlekken niet verdwijnen. Ze helpen je wel om de vlekken iets lichter te maken, als je geluk hebt zelfs tot 50 procent. Maar zodra je de pigmentvlek weer aan de zon blootstelt, wordt hij al snel weer donkerder. Houd er bovendien rekening mee dat je maandenlang elke dag moet smeren om echt resultaat te zien van je crème.


  De crèmes waar we het over hebben, bevatten vaak stoffen waarvan wordt aangenomen dat ze invloed hebben op pigmentvlekken. Bij de meeste van die stoffen is dat alleen niet uitgebreid bestudeerd en wetenschappelijk bewezen. Beautyjournaal heeft de bekendste werkzame stoffen tegen pigmentvlekken op een rijtje gezet, zodat je weet wat je koopt.

 3. Vermijd hydroquinone

  In Europa is de stof hydroquinone, ook bekend als hydrochinon, verboden. Je zult het dan in de crèmes van de parfumerie, apotheek of drogist niet tegenkomen. Maar deze stof staat wel bekend als het meest effectieve huidbleekmiddel. In Amerika is het wel gewoon te koop, en naar verluidt is het ook in ons land hier en daar verkrijgbaar. Maar het is hier natuurlijk niet voor niets verboden! Volgens het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) kleven er verschillende gevaren aan Hydroquinone, waaronder het vermoeden dat de stof kankerverwekkend is. Bovendien is het maar de vraag of je een middel dat ook wordt gebruikt voor het ontwikkelen van foto’s op je huid wilt hebben…

 4. Camoufleer je pigmentvlekken

  Waarom zou je pigmentvlekken eigenlijk verwijderen? Er is vaak al veel winst te behalen door ze te camoufleren. Je pigmentvlekken minder opvallend maken kan bijvoorbeeld door de rest van je huid een beetje bij te kleuren door er bruin zonder zon op aan te brengen. Een goede concealer met daaroverheen een goede foundation doen de rest. Je zult je pigmentvlekken nooit helemaal weg kunnen poetsen, maar ze zullen in elk geval een heel stuk minder zichtbaar zijn.

 5. Ga naar een dermatoloog of plastisch chirurg

  Als je jouw pigmentvlekken echt heel graag kwijt wilt, heb je altijd nog de mogelijkheid een chemische peeling of laserbehandeling te ondergaan. Bij deze behandelingen wordt de bovenste laag van je huid als het ware weggeschraapt, inclusief pigmentvlekken. Maar denk hier eerst goed over na, want er zijn veel nadelen verbonden aan deze behandelingen. Zo zijn ze peperduur, pijnlijk en is één behandeling nooit genoeg. Maar het grootste nadeel is misschien nog wel dat ze de vlekken verwijderen, maar de melanine niet. En dus komen er altijd weer vlekken terug na verloop van tijd. Zeker als je na je behandelingen weer gewoon in de zon gaat lopen.

Do's

 • Je familie de schuld geven van je pigmentvlekken: of en wanneer je vlekken krijgt, is namelijk deels genetisch bepaald (maar pak je oma niet te hard aan, ook zij heeft haar ouderdomsvlekken weer van haar oma gekregen. Eigenlijk kan ze er dus net als jij niets aan doen…)

Don'ts

 • Je leven door de pigmentvlekken laten beheersen. Je hebt toch ook dingen die je mooi vindt aan jezelf? Leg de nadruk dan liever daarop. Zul je zien dat je pigmentvlekken als vanzelf minder gaan opvallen.