Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Gezicht » Hoe verklein ik mijn poriën

Hoe verklein ik mijn poriën

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe verklein ik mijn poriën
Iedereen heeft ze: poriën. Het zijn die kleine gaatjes in je huid. Ze dienen om talg en zweet af te voeren. Naarmate je ouder wordt, worden ze groter. Dat komt doordat de ouder wordende huid steeds minder collageen gaat aanmaken. Een stofje dat ervoor zorgt dat de huid soepel en stevig blijft. Collageen houdt ook de wandjes van je poriën stevig. Dus als je er minder van hebt, verslappen die wandjes waardoor de poriën gaan uitzakken. Dat je poriën groter worden, is dus onvermijdelijk. Maar er is ook goed nieuws: je kunt het proces vertragen.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Reinigingsmiddelen voor je gezicht
 • De juiste gezichtscrème
 • Goede foundation

Stappen

 1. Houd je poriën goed schoon

  Minieme restjes make-up, dode huidcellen en andere vormen van vervuiling kunnen zich ophopen in je poriën, met een kleine “verstopping” als gevolg. De talg kan hierdoor niet meer gemakkelijk genoeg naar buiten en zoekt zich een weg om de troep heen, waardoor je poriën uitrekken. Of de talg hoopt zich op, waardoor puistjes ontstaan. Alle reden dus om die troep zo grondig mogelijk te verwijderen. Maak dus ’s ochtends en ’s avonds je gezicht goed schoon met speciale reinigingsproducten die zijn afgestemd op jouw huidtype en scrub een tot twee keer per week met een speciale gezichtsscrub.

 2. Voed je huid

  Er zijn stoffen die je kunnen helpen je huid en dus je poriën in vorm te houden, ook als het verouderingsproces al heeft ingezet. Fruitzuren zorgen er bijvoorbeeld voor dat dode huidcellen versneld worden opgeruimd, waardoor je poriën ook tussen twee wasbeurten door schoner blijven. Retinol stimuleert de aanmaak van collageen zodat het verslappen van je huid langzamer gaat. In een goede gezichtscrème vind je ze allebei.

 3. Bescherm je huid

  Siliconen leggen een beschermend laagje over je huid, waardoor vuil uit de lucht en je make-up zich niet in de poriën kunnen nestelen. Bovendien zorgen siliconen ervoor dat je poriën minder zichtbaar worden. Je vindt ze veelal in speciale gezichtscrèmes met een “poriënverminderend effect”. Bescherm je huid ook tegen de schadelijke invloed van zonlicht door een crème met UV-filter te gebruiken. UV-licht versnelt namelijk de afbraak van collageen.

 4. Overweeg zwaar geschut...

  Geef bovenstaande maatregelen altijd een paar maanden de tijd, zodat je het effect ervan goed kunt beoordelen. Ben je tevreden, ga dan zo door. Maar vind je je poriën ondanks alles nog steeds te groot, dan kun je ook een laserbehandeling of chemische peeling overwegen. Deze door de dermatoloog of plastisch chirurg uitgevoerde behandelingen beschadigen je huid door het bovenste laagje ervan te verwijderen (zoals ook gebeurt bij een schaafwond). Je huid maakt in reactie op deze verwonding collageen aan voor het genezingsproces en zo wordt het bovenste huidlaagje als het ware vernieuwd, met poriën en al. 

 5. ...Maar beslis niet lichtvaardig

  Uiteraard voelen deze behandelingen niet direct prettig aan en kunnen ze zelfs uitermate pijnlijk zijn. Ook moet je uitkijken voor infecties en zal je huid na de behandeling een tijdje (tot een paar maanden aan toe) rood en gezwollen zijn. Na de behandeling mag je een paar weken of maanden niet in de zon en moet je vaak nog lang blijven smeren met speciale crèmes om eventuele bijwerkingen te voorkomen of te behandelen. Bovendien is één behandeling vaak niet genoeg en wordt een dure behandeling als deze niet vergoed door je zorgverzekering omdat het een cosmetische ingreep is. Geen beslissing om lichtvaardig te nemen dus. Laat je vooraf goed informeren, bijvoorbeeld door je huisarts of een dermatoloog.

 6. Camoufleer je poriën

  Soms zit er niets anders op dan maar gewoon te accepteren dat je poriën groter zijn dan vroeger. Het is een natuurlijk proces, en iedereen krijgt er vroeg of laat last van. Waarschijnlijk vallen die enorme gaten in je huid die jou zo’n doorn in het oog zijn andere mensen nauwelijks op. Heb je toch het gevoel dat iedereen naar je kijkt of vind je het zelf echt onoverkomelijk lelijk, zorg dan dat ze wat minder opvallen. De al eerder genoemde siliconen helpen je daarbij. Als je daarvan een dun laagje op je huid smeert worden je poriën al minder opvallend, maar als je daarna ook nog een goede foundation aanbrengt, zie je ze bijna helemaal niet meer. Wel alle make-up en crème ’s avonds weer grondig verwijderen natuurlijk!

Do's

 • Gezond eten. In gezond voedsel zitten namelijk ook veel stoffen die je huid goed doen.
 • Je schoonheidsspecialiste om advies vragen. Zij kan je vertellen welke verzorging je huid nodig heeft en welke middelen je met jouw huidtype kunt inzetten om je poriën kleiner te maken.

Don'ts

 • Een chemische peeling of laserbehandeling ondergaan bij een niet-erkende kliniek of arts. En zeker niet in het buitenland.
 • Op eigen houtje gaan experimenteren met thuislasers. Laat het liever aan de professionals over als je huid je lief is.

Bron