Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Voorbereiding » Hoe vind ik een goede skivakantie

Hoe vind ik een goede skivakantie

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 3 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
De wintersportvakanties groeien al jaren in populariteit. Met een klein dipje in het seizoen 2009/2010: door de hevige sneeuwval in Nederland kozen veel Nederlanders voor een zon- in plaats van een skivakantie. Volgens een onderzoek van Mijnsneeuw.nl is Oostenrijk veruit het meest populaire skiland. De top drie van wintersportdorpen zijn Gerlos, Val Thorens en Mayrhofen. Het aanbod van skivakanties groeit ook. Naast de bekende wintersportlanden als Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland groeit het aanbod ook vanuit landen als Tjechië en Zweden. Maar hoe vind je een goede skivakantie in dat enorme aanbod? Hoedoe legt het je uit.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Computer met internetverbinding
 • Geduld
 • Speurneus

Stappen

 1. Bedenk wat voor skivakantie je wilt

  Voordat je gaat boeken, moet je eerst weten wat je wilt. Ga je met je eigen auto? Of pak je liever het vliegtuig of de bus? En wil je ’s avonds zelf kunnen koken? Ga je uit eten? Of wil je ontbijt en avondeten in het hotel voorgeschoteld krijgen. Belangrijk is ook om je af te vragen hoe dicht je bij de pistes wilt zitten. Vind je het vervelend om ’s ochtends nog een stukje met de auto te moeten rijden? Of wil je graag vanaf je hotel of pension kunnen lopen naar de liftjes. Allemaal zaken die je eerst met je partner/vriend(en)/familie moet afstemmen voordat je verder kunt zoeken.

 2. Kies een sneeuwzeker gebied

  Zonder sneeuw ook geen goede skivakantie. Of en hoeveel sneeuw er valt is natuurlijk gewoon een kwestie van afwachten. Toch kun je bij het boeken van een wintersportvakantie, wat vaak al even van te voren gebeurt, met enkele zaken rekening houden. Kies daarom een hooggelegen skigebied. Bijvoorbeeld Val Thorens (Frankrijk). Door de aanwezige gletsjer kun je zelfs nog in mei van de pistes genieten.

 3. Ga voor een gebied met pistes op jouw niveau

  Pistes zijn overal ter wereld ingedeeld in een aantal moeilijkheidsniveaus. De kwalificatie verschilt nog wel wat: zo kwalificeren Franse skigebieden een piste tot blauw omdat hij heel breed is, en wordt in Oostenrijk die beslissing genomen op het feit of de piste niet te steil is.

  De makkelijkste pistes zijn de groene. Daarna komen de blauwe, rode en als laatste de zwarte pistes. Ben je een gemiddelde skiër of snowboarder, dan heb je bijvoorbeeld het meest plezier op de blauwe en rode pistes. Kies een skigebied met veel pistes van jouw niveau, zodat je niet de hele week veroordeeld bent tot een paar pistes die voor jou te doen zijn. Ga je met een groep, kies dan een skigebied waar de beste én slechtste skiërs plezier kunnen hebben.

 4. Houd rekening met de liftjes

  Liftjes heb je in alle soorten en maten, maar zijn ook onder te verdelen in drie categorieën: de cabines, de stoeltjesliften en de sleepliften. Vooral de laatste categorie kan wat problemen opleveren. Niet iedereen is even goed met sleepliftjes. Je moet namelijk een schijf of anker pakken die met een koord aan een grote ijzeren draad bevestigd is die constant in beweging blijft. En dan moet je die ook nog eens tussen je benen stoppen: voor skiërs moeilijk en voor sommige beginnende snowboarders tamelijk onmogelijk. Is dit je eerste wintersportvakantie? Kies dan een gebied met veel stoeltjesliften. Ben je al vaker op wintersportvakantie geweest, dan kun je zelf inschatten in hoeverre het aantal sleepliften voor jou uitmaakt.

 5. Kies voor après-ski, of niet

  Sommige wintersporters gaan op skivakantie om te skiën. Anderen vinden het après-skiën net zo belangrijk. Duik jij graag ’s avonds de kroeg in, dan moet je op zoek gaan naar een onderkomen in het dorp. Heb jij liever  rust, dan wil je misschien wat meer uit het centrum zitten zodat je geen last hebt van schreeuwende en lallende feestgangers, of harde muziek.

 6. Lees reviews op internet

  Er zijn talloze websites waar je beoordelingen van skigebieden op kunt vinden. Bijvoorbeeld op Wintersport.nl. De meningen van andere wintersporters zijn heel wat betrouwbaarder dan de website van het desbetreffende skigebied. Het skigebied wil gewoon dat je jouw vakantie bij hen boekt en zal alles positief doen overkomen.

 7. Houd de aanbiedingen in de gaten

  Nederlandse, maar ook buitenlandse reisorganisaties hebben rond het winterseizoen talloze aanbiedingen. Aan de hand van de vorige stappen weet je naar welk skigebied je wilt. Of heb je wellicht een top drie gemaakt. Het loont om een avondje online te speuren naar aanbiedingen. Misschien komt je nummer drie-keuze wel op nummer één te staan omdat de vakantie veel voordeliger is.

  Fijne vakantie!

Do's

 • Een skivakantie boeken in het laagseizoen. Deze vakantie is voordeliger én je hebt meer ruimte op de piste.
 • Als je kinderen hebt: Checken wat de mogelijkheden zijn voor kinderopvang en skiklasjes zijn in het ski-oord.

Don'ts

 • Een skivakantie boeken omdat hij zo voordelig is. Belangrijker is dat je een fijne skivakantie hebt. En die heb je niet als je bijvoorbeeld in een feestdorp zit, terwijl je zo van rust houdt.