Persoonlijke hulpmiddelen

Hoedoe Updates

De recentste hoedoes op een rij.

4 Hoe claim ik compensatie voor mijn woekerpolis

Door: Adine Faber-Versluis

In de jaren '90 ging het goed met de economie. De beurzen stonden continu in de plus en veel Nederlanders wilden daar graag een graantje van meeplukken. Dat gold ook voor adviseurs. Verzekeringsmaatschappijen verkochten toen ongeveer 6,5 miljoen beleggingspolissen. Achteraf bleek de voorlichting niet helemaal optimaal te zijn: de beloofde rendementen werden vanwege exorbitant hoge kosten niet behaald en veel mensen kregen, ondanks dat de beurs het goed gedaan had, niet eens hun inleg terug. Een flinke strop. Inmiddels is bepaald dat de in rekening gebrachte kosten te hoog waren en kunnen mensen die hierdoor gedupeerd zijn gebruik maken van de compensatieregeling. Dat betekent dat ze te veel ingehouden kosten terug kunnen krijgen. Als ze tenminste aanspraak maken op de compensatieregeling.

4 Hoe krijg ik een lintje
Hoe krijg ik een lintje

Door: Noortje van Dorp

Ome Jan die al sinds zijn tienerjaren in de kantine van de voetbalclub werkt. De buurvrouw op de hoek die elk jaar geld inzamelt om een weeshuis in India te steunen. Of de overbuurman die al jaren lang als vrijwilliger van het Rode Kruis op festivals staat. Nederlanders (ook degene die in het buitenland wonen) die bijzondere verdiensten voor de samenleving verrichten, kunnen in aanmerking komen voor een koninklijke onderscheiding (in de volksmond: een lintje). Volgens de Staat zijn zij het ‘cement’ van de maatschappij, en daar mag best een beloning tegenover staan. Het is alleen niet mogelijk om voor jezelf een lintje aan te vragen. Wil jij een koninklijke onderscheiding, dan moet je anderen zo ver krijgen om jou –ruim op tijd- voor te dragen.

Hoe bepaal ik of ik een vergunning voor een dakkapel nodig heb

Door: Anoniem

Verhuizen naar een groter en vooral luxer onderkomen is in economische zware tijden niet aan de orde. Het verruimen van de huidige woning is dan vaak een alternatief, bijvoorbeeld door het plaatsen van één of meerdere dakkapellen. Veel dakkapellen zijn zonder omgevingsvergunning te plaatsen, maar hoe kun je zelf bepalen of je een vergunning nodig hebt.

Hoe vraag ik een omgevingsvergunning aan
Hoe vraag ik een omgevingsvergunning aan

Door: Adine Faber-Versluis

Wie een huis wil bouwen of verbouwen, kreeg voorheen te maken met tal van vergunningen. Dat proces is met ingang van 1 oktober 2010 vergemakkelijkt met de komst van de omgevingsvergunning: één vergunning voor alle (ver)bouwplannen. Het aanvragen van die omgevingsvergunning doe je zo!

3 Hoe slijp ik de staalkanten van mijn snowboard

Door: Noortje van Dorp

Goed geslepen staalkanten zijn bepalend voor jouw plezier op de piste. Met scherpe kanten snijd je makkelijker de bocht in en houd je grip op de sneeuw in alle weer- en sneeuwcondities.

Hoe doe ik mee met de wandelclub

Door: Noortje van Dorp

Wandelclubs heb je in alle soorten en maten. Je hebt recreatieve wandelclubs van minder dan tien leden, maar ook clubs met meer dan duizend leden die ook wandeltochten organiseren. In ieder geval hebben alle wandelaars een gemeenschappelijk doel: wandelen. En dat is gezelliger om met meer personen te doen, dan alleen. In deze hoedoe lees je hoe je mee kunt doen met de wandelclub bij jou in de buurt.

4 Hoe red ik de wereld
Hoe red ik de wereld

Door: Erik Weijers

Wat nou bescheidenheid, wat nou kleine ambities? Geen zure gezichten, geen gemaar... Red de wereld en beleef er nog lol aan ook! Wentel je in rampenfilms, brainstorm er op los en zet dan de wereldreddende puber in jezelf aan het werk. Elena Simons, maatschappelijk uitvinder en fulltime wereldredder gaat je voor in de strijd: 'Die arme schatten van politici hebben niet zo veel macht als ze wordt toegedicht. Jij bent de wereldmacht!'

Hoe vind ik een goede en goedkope rijschool

Door: Adine Faber-Versluis

Een rijbewijs halen kost veel tijd en geld. Bovendien kan de prijs en de kwaliteit van rijscholen onderling nogal verschillen. Hoe vind je nu een rijschool die goed is, maar ook nog eens voordelig, zodat je aan het einde van de rit misschien nog wel wat geld over houdt voor je eerste autootje? Zo dus!

Hoe haal ik goedkoop mijn rijbewijs

Door: Adine Faber-Versluis

Een rijbewijs kost - alles bij elkaar - al snel een paar duizend euro. Veel geld voor iemand van 18. Als je niet zo gefortuneerd bent of gewoon liever niet meer geld uitgeeft dan nodig, probeer dan je rijbewijs zo goedkoop mogelijk te halen. Dat kan prima, als je maar wat tijd steekt in een goede voorbereiding. Die tijd betaalt zichzelf terug, want je bespaart zo honderden euro's!

3 Hoe word ik een goede schaker
Hoe word ik een goede schaker

Door: Erik Weijers

Het schaakspel spreekt tot de verbeelding: wie kent niet de legende van de graankorrel, die het bijna oneindig aantal mogelijkheden van het spel illustreert? Toch vinden veel mensen schaken ontoegankelijk en intellectueel. Als iemand wordt gevraagd om een potje te spelen, hoor je vaak iets als: "ik ken de spelregels wel, maar daar is ook alles mee gezegd." Het is echter mogelijk om met enige inzet en vooral veel spelplezier een goede (club)schaker te worden.

Hoe krijg ik energiesubsidie

Door: Bastienne Wentzel

We kunnen niet meer zonder schone energie. Duurzame energie in Nederland maakt nog maar een kleine vier procent uit van onze energievoorziening, waarvan eenderde windenergie en nog eens eenderde uit het bijstoken van biomassa of afvalverbranding. Dan gaat het dus om grote bedrijven. Als particulier of klein bedrijf kun je echter ook veel doen. De overheid stimuleert dat door subsidies uit te delen aan particulieren en bedrijven die iets aan schone energie en besparing doen.

Hoe kan ik een spouwmuur laten isoleren
Hoe kan ik een spouwmuur laten isoleren

Door: Esther Minke

Een spouwmuur bestaat uit twee muurgedeelten met daartussen een spouw (open ruimte). Deze muren komen erg veel voor omdat ze dienen voor het terugdringen van vocht in huizen. Het is belangrijk om spouwmuren te isoleren omdat er erg veel warmte via niet-geïsoleerde spouwmuren verloren gaat. Spouwmuurisolatie wordt steeds populairder omdat het een voordelige en erg rendabele vorm van gevelisolatie is. Hoe werkt spouwmuurisolatie en wat is er nodig om een spouwmuur te isoleren?

Hoe open ik een bankrekening

Door: Femke

Ben je niet tevreden over je huidige bank en wil je graag bij een andere aanbieder een bankrekening openen? Je hebt de keuze uit verschillende bankrekeningen. Hoe je een bankrekening opent, lees je in onderstaand stappenplan.

Hoe sluit ik een hypotheek af als zzp'er

Door: Femke

Een hypotheek afsluiten is als zzp'er niet altijd even eenvoudig. Kredietverstrekkers willen immers bepaalde garanties over de bestendigheid van het inkomen, terwijl onzekerheid over de inkomsten net een van de wezenlijke kenmerken is van het bestaan van een zzp'er. Toch kan je ook als zzp'er aantonen dat je kredietwaardig bent. Hoe je dat doet? Ik leg het graag voor jou uit.

Hoe vouw ik een servet (de basis instopper)
Hoe vouw ik een servet (de basis instopper)

Door: Arend de Vries

Hoe vouw ik een servet (de diamant)?
Hoe vouw ik een servet (de diamant)?

Door: Arend de Vries

Wil je iets moois maken zonder dat het teveel tijd gaat kosten? Dan is dit iets voor u!

4 Hoe word ik politieagent
Hoe word ik politieagent

Door: Adine Faber-Versluis

Veel mensen willen niets liever dan 'bij de politie'. Logisch; politieagenten hebben afwisselend werk en beleven elke dag wel iets. Je kunt het echter niet zomaar worden; voordat je als politieagent aan de slag kunt, moet je een heel traject doorlopen.

Hoe vouw ik een servet (de Franse vouw)
Hoe vouw ik een servet (de Franse vouw)

Door: Arend de Vries

De Franse vouw is een leuke simpele manier om het servet te vouwen en het vereist geen speciale vaardigheden of gereedschappen.

5 Hoe gedraag ik me in een sterrenrestaurant
Hoe gedraag ik me in een sterrenrestaurant

Door: Janine Bruinooge

De meeste van ons zijn er geen kind aan huis. We weten dan ook niet altijd even goed hoe we ons er moeten gedragen. Sterrenrestaurants: wat moet je absoluut niet doen en wat juist wel? Gelukkig is een bezoek aan een sterrenrestaurant niet erg ingewikkeld. Met een beetje kennis van de menu- en wijnkaart, tafelmanieren en etiquette kom je een heel eind en kun je je tijdens je sterrendiner concentreren op hetgeen waarvoor je gekomen bent: genieten van je gastronomische avondje uit!

4 Hoe organiseer ik een kinderfeestje
Hoe organiseer ik een kinderfeestje

Door: Cindy Kamstra

De verjaardag van je kind komt eraan en hij of zij wordt met de dag zenuwachtiger. En jij ook, want aan jou de taak om ervoor te zorgen dat het een onvergetelijke dag wordt. Deze Hoedoe geeft je een leidraad voor het organiseren van een geslaagd feest.

Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!